سمعک سپهر
مشاوره تلفنی

۰۱۳-۳۲۱۲۵۹۴۷

آیا سلول های بنیادی می توانند کم شنوایی را درمان کنند ؟

همه چیز در مورد درمان کم شنوایی با سلول های بنیادی

دنیایی را تصور کنید که در آن هیچکس نیازی به استفاده از سمعک نداشته باشد، زیرا کم شنوایی به طور کامل قابل درمان شده است. این رویا ممکن است به لطف پیشرفت های درمانی با سلول های بنیادی به واقعیت تبدیل شود. اگرچه نتایج تقیقات بسیار امیدوارکننده است، اما با چالش های قابل توجهی نیز روبرو است.

سلول بنیادی و کم شنوایی
سلول بنیادی و کم شنوایی

آمار جهانی کم شنوایی

کم شنوایی یک مشکل شایع است که بسیاری از مردم در سراسر جهان تحت تاثیر آن هستند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر حدود 1.4 میلیارد نفر از کم شنوایی رنج می برند، عددی که پیش بینی می شود تا سال 2050 به 2.5 میلیارد نفر افزایش یابد. عواقب کم شنوایی درمان نشده فراتر از مشکلات ارتباطی است؛ نقص شنوایی می تواند منجر به کاهش سلامت عمومی، کاهش کیفیت زندگی و حتی افزایش خطر ابتلا به زوال عقل شود. علاوه بر این، کم شنوایی درمان نشده منجر به هزینه های سرسام آور مراقبت های بهداشتی و بار اقتصادی بسیار زیادی برای جامعه میگردد.

یک مطالعه که توسط دانشگاه جان هاپکینز امجام شده است نشان داد که افراد مبتلا به کمشنوایی درمان نشده، نسبت به افرادی که شنوایی طبیعی دارند، نزیدک به 50% هزینه های درمانی بالاتری را متحمل میشوند.

اگرچه سمعک ها و کاشت حلزون می توانند کم شنوایی را تا حد زیادی جبران کنند و هزینه های خانواده ها را به میزان قابل توجهی کاهش دهند اما هدف نهایی درمان کامل این مشکل است. برای تحقق این امر، دانشمندان باید راهی برای بازسازی سلول های مویی داخل حلزون گوش که عامل اصلی بروز کمشنوایی هستند، کشف کنند.

نقش سلول های مویی در شنوایی

انسان ها با حدود 3500 سلول مویی داخلی و 12000 سلول مویی خارجی در حلزون متولد می شوند. نقش اصلی سلول های مویی داخلی در وضوح صدا و تمایز است. این سلول ها ارتعاشات ناشی از ورود امواج صوتی به گوش را به تکانه های عصبی تبدیل می کنند که به مغز منتقل می شوند. از سوی دیگر، سلول های مویی خارجی، ارتعاشات صدا را تقویت می کنند تا سلول های مویی داخلی بتوانند به طور موثر آنها را دریافت کنند. بیشتر موارد کم شنوایی ناشی از تخریب این سلول ها میباشد که می تواند ناشی از ژنتیک، افزایش سن، مواجهه با سر و صدا، مواجهه با مواد شیمیایی یا ضربه به سر باشد.

اگر بتوانیم این سلول های مویی آسیب دیده را بازسازی یا جایگزین کنیم، می توانیم از نظر تئوری عملکرد شنوایی را بازگردانیم و در واقع کم شنوایی را درمان کنیم. یکی از درمان های امیدوارکننده در این زمینه استفاده از سلول های بنیادی جهت بازسازی سلول های مویی میباشد.

سلول های بنیادی: یک درمان بالقوه؟

درمان کم شنوایی با کمک سلول های بنیادی یکی از چند رویکرد اصلی است که محققان برای بازسازی سلول های مویی بررسی می کنند. هدف اصلی سلول درمانی بنیادی تغییر برنامه ریزی یک سلول بنیادی برای تبدیل شدن به یک سلول مویی، پیوند آن به حلزون و عملکرد آن به عنوان یک سلول مویی طبیعی است. در صورت موفقیت، این رویکرد می تواند عملکرد شنوایی طبیعی را به حلزون گوش بازگرداند و نیاز به سمعک یا کاشت حلزون را از بین ببرد.

چالش های درمان ناشنوایی با کمک سلول های بنیادی

با وجود نتایج امیدوار کننده اما درمان کم شنوایی با کمک سلول های بنیادی با چالش های قابل توجهی روبرو است.

1- پیوند سلول بنیادی به حلزون بدون ایجاد آسیب

اولین چالش، معرفی ایمن سلول های بنیادی به حلزون است. حلزون گوش توسط استخوان بسیار سختی احاطه شده است و دسترسی به آن دشوار است. ورود به حلزون ممکن است از طریق دریچه های کوچک روی آن و یا حفاری در استخوان باشد که هر دو روش ممکن است باعث ایجاد آسیب بیشتر و کاهش شنوایی اضافی شود. این روش همچنین می تواند منجر به عوارضی مانند سرگیجه یا وزوز گوش شود.

2- اطمینان از بقای سلول های بنیادی

حتی اگر بتوان سلول های بنیادی را بدون ایجاد آسیب وارد حلزون گوش کرد، این سلول ها باید در محیط سخت حلزون زنده بمانند. اسکالا مدیا حلزون، جایی که سلول های بنیادی بایددر آن قرار بگیرند، حاوی مایعی به نام اندولنف است. این محیط برای بقای سلول های بنیادی مناسب نیست و محققان در تلاش هستند تا سلول های بنیادی را در این شرایط در محیط های آزمایشگاهی رشد دهند.

3- ادغام مناسب سلول های بنیادی

با فرض زنده ماندن سلول های بنیادی، چالش بعدی اطمینان از رشد و ترکیب این سلول ها با بخش های آسیب دیده حلزون میباشد. پیوند ساده سلول های بنیادی به حلزون تضمین نمی کند که آنها در جایگاه درستی قرار گرفته باشند و بتوانند پیام های عصبی را به عصب منتقل کنند. اگر سلول های مویی اصلی از بین رفته باشند و فقط یک بافت مرده به جای مانده باشد، ترکیب سلول های مویی خیلی سخت خواهد شد.

4- جلوگیری از رشد کنترل نشده

حتی اگر همه این موانع برطرف شود، خطر رشد کنترل نشده سلول های بنیادی و تبدیل شدن آن ها به تومور وجود دارد. در برخی مواردسلول های بنیادی به طور غیرقابل کنترلی تکثیر می شوند که می تواند باعث آسیب جدی به حلزون شود. اگر توموری در حلزون تشکیل شود، برداشتن آن بدون ایجاد ناشنوایی بسیار دشوار خواهد بود.

اما آینده همیشه امیدوار کننده است

با وجود همه این چالش ها، تحقیقات نشان میدهند که درمان ناشنوایی با سلول های بنیادی نتایج امیدوار کننده ای دارد.
با این وجود، برای افراد مبتلا به کم شنوایی بسیار مهم است که از گزینه های درمانی موجود از جمله سمعک، کاشت حلزون و… جهت جبران کم شنوایی خود و جلوگیری از پیشروی آن استفاده کنند. این فناوری ها اثبات کرده اند که میتوانند مشکلات ارتباطی افراد کم شنوا را به حداقل برسانند و منجر به بهبود کیفیت زندگی آن ها شوند.

نتیجه گیری

پیشرفت علم بسیار سریع است و درمان ناشنوایی با کمک سلول های بنیادی و سایر رویکردها به سرعت در حال پیشرفت هستند. با این حال، موانع علمی قابل توجهی برای به کار گرفتن این درمان ها وجود دارد. تا آن زمان، بهترین اقدام درمان کم شنوایی با کمک گزینه های موجود است.

ما در کلینیک شنوایی سنجی سپهر رشت پس از انجام نوار گوش تخصصی بهترین گزینه ممکن جهت درمان کم شنوایی را به شما پیشنهاد میکنیم. در صورتی که ساکن استان گیلان هستید میتوانید جهت مشاوره رایگان خرید سمعک هوشمند با ما در ارتباط باشید

سوالات متداول سلول های بنیادی :

روند درمان کم شنوایی با سلول های بنیادی به چه صورت است؟

در حال حاضر دانشمندان سعی در برطرف کردن چالش های سلول های بنیادی هستند و بعد از شروع فاز بالینی در مورد روش انجام این پروسه تصمیم گیری میشود

آیا سلول های بنیادی هر نوع کم شنوایی را درمان میکنند؟

در صورتی که میزان آسیب زیاد باشد و یک بافت مرده به جای مانده باشد احتمال موفقیت درمان کمتر خواهد بود

چه زمانی درمان کم شنوایی با سلول بنیادی وارد ایران میشود؟

به دلیل وججود چالش های مختلف این رویکرد هنوز وارد فاز بالینی و آزمایشات انسانی نشده است

هزینه درمان کم شنوایی با سلول های بنیادی چقدر است؟

در حال حاضر هزینه مشخصی برای روش درمان با سلول های بنیادی اعلام نشده است اما در صورت پوشش دهی بیمه ها هزینه های درمان معقول خواهد بود

1/5 - (1 امتیاز)

ویزیت در منزل

این موضوع اجتناب ناپذیر است که گاهی اوقات به دلایلی از جمله کهولت سن، محدودیت‌های کرونا، بیماری، مشکلات تردد و… امکان مراجعه حضوری به کلینیک وجود نداشته باشد. به همین دلیل کارشناسان ما در کلینیک سپهر آماده ارائه خدمات تخصصی در منزل می باشند .

ویزیت در منزل شامل خدمات زیر است :

  • ارزیابی تخصصی شنوایی
  • مشاوره و تجویز سمعک
  • قالب گیری از گوش

جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت برای تجویز سمعک در منزل با ما تماس بگیرید