ابتدا باید بدانید که بر خلاف تصور عموم، وجود جرم برای سلامتی گوش ضروری است . و چه زمانی برای شستشو گوش مناسب است .
جرم گوش که نام دیگر آن سرومن گوش هست به طور طبیعی از طریق غددی که در پوست کانال گوش قراردارند تولید میشود. این ماده نوعی محافظت کننده و نرم کننده محسوب میشود. جرم گوش علاوه بر اینکه با خاصیت ضد میکروبی از رشد قارچ و باکتری ها در کانال گوش جلوگیری میکند، مانع از ورود گرد و خاک و حشرات سمی به داخل گوش هم میشود.
میزان تولید جرم گوش در افراد مختلف متفاوت است اما معمولا ترشح آن در نتیجه اضطراب و استرس بیشتر میشود. در صورتی که مقدار این ماده از حد معمول کمتر شود، احتمال خشک شدن گوش افزایش پیدا میکند که منجر به خارش های شدید و التهاب میشود .
اما واقعیت این است که اکثر مواقع گوش نیازی به تمیز شدن ندارد چون مکانیسم طبیعی گوش به صورتی است که جرم تولید شده خودش به آهستگی از سمت پرده به ورودی کانال حرکت میکند و در صورتی که از گوش پاک و… استفاده شود ممکن است این روند با اختلال رو به رو شود.
اما گوش بعضی افراد جرم بیشتری دارد طبق تحقیقات تقریباً 35٪ از بزرگسالان در مقطعی از زندگی خود تجربه تجمع جرم اضافی در گوش را دارند. کسانی که مبتلا به بیماری های پوستی هستند یا افرادی که سمعک دارند، کسانی که مجرای گوش تنگی دارند و از همه مهتر افرادی که عادت به استفاده از گوش پاک کن و هندزفری دارند جز این دسته هستند .
اگر جرم گوش از حد معمول بیشتر شود ممکن است فرد احساس کم شنوایی و گرفتگی گوش داشته باشدو معمولا این اتفاق بعد از استحمام یا شنا کردن که جرم گوش حجیم تر میشود، بیشر رخ میدهد. در این مواقع بهتر است به پزشک متخصص گوش مراجعه شود تا در صورت نیاز اقدام به خارج کردن جرم اضافی بکند.
اخیرا متخصصین از ساکشن گوش به جای شستشو با آب استفاده میکنند دلیل این انتخاب، مزایای بیشتر این روش نسبت به تکنیک های قدیمی تر است .
ساکشن گوش تکنیکی است که متخصصین برای تمیز کردن واکس داخل گوش به کار میبرند. بدین شکل که در ابتدا، گوش فرد را توسط میکروسکوپ معاینه میکنند تا وضعیت کانال از نظر میزان جرم بررسی شود. پس از آنکه نقاط مسدود شده توسط وکس گوش مشخص شدند پزشک با کمک دستگاه مکش جرم را تخلیه میکن که این فرآیند ساکشن جرم گوش نامیده میشود.
در صورتی که کیپی گوش پس شستشو از بین نرفت بنابر صلاح دید پزشک احتمالا نیاز به انجام تست شنوایی سنجی و بررسی دقیق سیستم شنوایی میباشد تا در صورت وجود هر گونه مشکلی اقدام به درمان آن شود. شما میتوایند جهت انجام نوار گوش تخصصی با کلینیک سمعک سپهر رشت در ارتباط باشید.
مزایای ساکشن گوش نسبت به شستشو با آب :
- پروسه سریع : بر خلاف شستشو با آب که روند طولانی ای دارد ساکشن گوش خیلی سریع قابل انجام است و بالافاصله پس از آن بیمار تفاوت را به راحتی احساس خواهد کرد.
- درمان سایر بیماری های مرتبط با گوش : گاهی اوقات پس از خارج کردن جرم از کانال گوش پزشک متوجه میشود که پرده گوش از قبل دچار التهاب، خراش و… شده است که در این مواقع با تجویز دارو های مربوطه این موضوع هم درمان میشود .
- دقت بالا : از آنجایی که این روش با تجهیزات پیشرفته انجام میشود احتمال خطا و آسیب به پرده گوش به حداکثر میرسد .
- رطوبتی در گوش باقی نمیگذارد : در روش شستشو گوش با آب پس از اتمام فرایند شستشو، کانال گوش مرطوب میشود و احتمال بروز التهاب و عفونت های بعدی وجود دارد اما در روش ساکشن به دلیل عدم استفاده از آب رطوبتی در کانال باقی نمیماند .
همچنین گاها ممکن است پزشکان قبل از ساکشن قطره هایی را تجویز کنند که باعث نرم شدن جرم گوش و خارج شدن آن میشود .
سوالات متداول که بدانیم چه زمانی باید گوش ها را شستشو دهیم ؟
چه زمانی نیاز به شستشو گوش داریم؟
اکثر مواقع گوش ها نیازی به شستشو ندارند اما گاهی اوقات ممکن است جرم گوش به دلایل مختلفی بیش از اندازه تولید شود که در این موقع فرد احساس کیپی گوش، وزوز و کاهش شنوایی دارد. در این موارد جهت شستشو گوش بهتر است به پزشک متخصص گوش مراجعه شود
علائم جرم گوش فشرده شده چیست؟
جرم گوش اضافی و فشرده شده در کانال گوش با علائم کم شنوایی، کیپی گوش و حتی وزوز همراه است. این اتفاق به خصوص پس از استحمام و یا استخر به دلیل مرطوب شدن و افزایش حجم سرومن، بیشتر رخ میدهد.
درمان خانگی شستشو گوش چیست؟
در صورتی که جرم فشرده شده در مجرای گوش وجود داشته باشد بهترین گزینه مراجعه به پزشک متخصص میباشد و در استفاده از گوش پاک کن و یا سرم های شستوی خانگی میتواند باعث آسیب های خطرناک و جبران ناپذیری به پرده گوش شود
ساکشن بهتر است یا شستشو با آب؟
اخیرا متخصصین گوش از روش ساکشن به جای شستشو با آب استفاده میکنند. ساکشن نسبت به شستشو با آب کم خطر تر، سریع تر و دقیق تر است
هر چند وقت یکبار باید گوش ها را شستشو دهیم؟
تقریبا 35 درصد از بزرگسالان حداقل یکبار شستشو گوش انجام داده اند. اما هیچ زمان مشخصی جهت انجام این کار وجود ندارد. در صورتی که عادت به استفاده از گوش پاک کن، شمع گوش، استفاده از هندزفری و… دارید احتمال تجمع جرم گوش و مسدود شدن آن در مجرا بیشتر است