ارتباط آلزایمر و کم شنوایی؛ آلزایمر در کمین افراد کم شنوا
کم شنوایی یکی از معضلات بهداشت عمومی و سلامت بوده و همواره مورد توجه ارگانهای مرتبط با سلامت در کشورهای مختلف قرار گرفته است. از آنجایی که کم شنوایی میتواند در ارتباط موثر با جامعه و محیط اطراف نقش داشته باشد و همچنین در پردازش اطلاعات و فعالیتهای مغزی نیز موثر باشد، میتواند مشکلات روانشناختی و عصبی مختلفی را به همراه آورد. از این رو از روشهای درمانهای توانبخشی مانند تجویز سمعک استفاده میشود. یکی از مشکلات ویژه در افراد کم شنوا، آلزایمر است. اگر میخواهید با نحوه ارتباط کم شنوایی با آلزایمر آشنا شوید، این مطلب از وبلاگ سمعک سپهر را تا انتها مطالعه کنید.
منظور از کم شنوایی چیست؟
کم شنوایی، عبارت است از یک مشکل شنیداری که نتیجهی آن، از دست دادن جزئی یا کامل قدرت شنوایی است. کم شنوایی میتواند به صورت موقت یا دائمی باشد و ممکن است در هر سنی رخ دهد.
علل کم شنوایی میتوانند متفاوت باشند مانند:
- عفونتهای گوش
- آسیبهای فیزیکی یا شیمیایی به گوش
- سن
- عوامل وراثتی
- مصرف داروهای مضر برای گوش
- عوامل محیطی مانند صداهای بلند و مزاحم
- سایر بیماریها و شرایط زیستی مانند دیابت، فشار خون بالا و آسیب به سیستم عصبی
تشخیص و ارزیابی دقیق کم شنوایی باید توسط متخصص گوش و یا شنوایی شناس صورت گیرد. همچنین تجویز سمعک باید توسط متخصص شنوایی صورت گیرد. جهت دریافت نوبت ویزیت شنوایی سنجی و چکاپ شنوایی با کلینیک شنوایی سنجی سپهر در رشت تماس بگیرید.
آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک بیماری مزمن و تدریجی در مغز است که باعث اختلالات در حافظه، تفکر، رفتار و قدرت عملکرد روزمره فرد میشود. این بیماری عمدهترین عامل دمانس (کاهش قابل توجه در تواناییهای شناختی) در افراد مسن است.
علل دقیق آلزایمر هنوز مشخص نیست؛ اما آن را میتوان به تجمع پروتئین بتا-آمیلوئید در مغز و تشکیل تودههای نوروفیبریلار (تنههای عصبی مشابه سیم) در نورونها و مشکلات در ارتباطات بین آن ها نسبت داد. این تغییرات در نهایت منجر به مرگ نورونها و کاهش حجم مغز میشود.
علائم آلزایمر پیشرونده بوده و اغلب با افت تدریجی حافظه شروع میشوند؛از جمله:
- فراموشی در موارد روزمره
- مشکل در یادگیری موضوعات جدید
- سختی در انجام وظایف روزمره
- گم شدن در مکانهای آشنا
- تغییر در شخصیت و رفتار
- کم شنوایی و مشکلات گفتاری که نیازمند تجویز سمعک است
- و ناتوانی در تصمیمگیری
ارتباط کم شنوایی با آلزایمر
همانطور که بالاتر گفته شد آلزایمر یک بیماری زوال عصبی مزمن و تدریجی است که باعث تخریب و دژنراسیون نورونها و اتصالات عصبی در مغز میشود. این بیماری به طور عمده با عوارض شناختی مانند کاهش حافظه، تمرکز و توانایی رفتاری همراه است. اخیراً، تحقیقاتی بر روی ارتباط بین آلزایمر و کم شنوایی انجام شده است.
یکی از مطالعات معتبر در این زمینه، مقالهای است که در سال ۲۰۱۹ در مجله "Alzheimer's & Dementia" منتشر شد. این مطالعه به شکل مروری و بر اساس تحلیل و آنالیز نتایج ۳۶ مطالعه صورت گرفته است. نتایج آن نشان داد که کم شنوایی با خطر بیشتر آلزایمر در ارتباط است. در افرادی که کم شنوایی دارند، احتمال بروز آلزایمر تا ۵۰ درصد بیشتر از افرادی است که شنوایی نرمال دارند
مطالعه دیگری نشان داد که در بین میتلایان به الزایمر افرادی که علائم کم شنوایی را گزارش کردند، حجم مغز کمتری نسبت به افراد با شنوایی سالم دارند
در واقع به نظر میرسد کم شنوایی بعضی قسمت های مغز را که مسئول شنیدن هستند کوچک کرده و در نتیجه نورون های مغزی این افراد فعالیت کمتری دارند
این بدین معناست که احتمال ابتلا به آلزایمر و زوال عقل در افراد مبتلا به کم شنوایی بیش تر است
متاسفانه کم شنوایی درمان نشده اصلی ترین دلیل بروز آلزایمر است
- اگر کم شنوایی خفیف باشد، خطر ابتلا به آلزایمر تقریبا 2 برابر میباشد
- با کم شنوایی متوسط این احتمال 3 برابر میشود
- و در نهایت با کم شنوایی شدید این احتمال به 5 برابر افزایش پیدا میکند
نحوه ارتباط کم شنوایی با آلزایمر
علت دقیق این موضوع هنوز کشف نشده اما یکی از مشهورترین تئوری ها این است که کم شنوایی باعث کاهش تحریک عصبی مغز و به دنبال آن کاهش رشد میشود. این اتفاق به ویژه در مسیر های عصبی خاصی که مسئول فرایند های بیولوژیکی، حافظه، شناخت، یادگیری و... هستند رخ میدهد که میتواند احتمال بروز انواع زوال عقل را افزایش دهد
۱. کاهش آگاهی فرد:
اگر یک فرد دچار کم شنوایی باشد و شنوایی او با انواع سمعک و یا درمانهای لازم کنترل نشود، ممکن است ورودی های عصبی به مغز او کاهش پیدا کند. این مورد میتواند منجر به کاهش آگاهی فرد نسبت به محیط اطرافش گردد؛ در نتیجه کم شنوایی میتواند در زوال عقل و ابتلا به آلزایمر در این حالت دخیل باشد.
۲. انزوای اجتماعی:
کم شنوایی میتواند باعث انزوایی اجتماعی شود و فرد را از تعاملات اجتماعی محروم کند. انزوا میتواند به عدم استفاده از مغز و کاهش فعالیت ذهنی منجر شده و ریسک زوال عقل و آلزایمر را افزایش دهد.
۳. افزایش ریسک سقوط و آسیبهای فیزیکی:
افرادی که دچار کم شنوایی کنترل نشده هستند، میتوانند در معرض خطر بیشتری نسبت به آسیبهای فیزیکی قرار بگیرند؛ این آسیبها میتواند به دلیل حوادثی مانند سقوط، برخورد ناگهانی با اشیا باشد. همچنین این آسیبها میتوانند عوارض جدی برای سلامت عمومی، اعم از مغز و عقل، داشته باشند.
۴. کم شنوایی ناشی از آلزایمر:
ممکن است به دلیل مکانیسم زوال عصبی که بیماری الزایمر ایجاد میکند، فرد با شانس بیشتری دچار کم شنوایی شود. در صورتی که قصد خرید سمعک در رشت را دارید و میخواهید مشاوره پیش از خرید دریافت کنید با کارشناسان ما در کلینیک شنوایی سنجی سپهر رشت در تماس باشید.
تاثیر وزوز گوش بر بروز بیماری آلزایمر
وزوز گوش یکی از اختلالات نسبتا شایع است که در این حالت فرد صدایی آزار دهنده را در حالی میشنود که در محیط خارجی وجود ندارد، اصلی ترین دلیل بروز وزوز گوش کم شنوایی میباشد. مطالعات نشان داده اند که بیماری آلزایمر در افراد کم شنوا با شانس بیشتری نسبت به افراد سالم رخ میدهد. در صورتی که علائم وزوز گوش را دارید، میتوانید با کارشناسان ما جهت چکاپ و ارزیابی شنوایی در تماس باشید.
کلام آخر اینکه
با بالا رفتن سن اتصالات بین سلولهای مغزی آسیب میبینند و حتی ممکن است بعضی سلولها از بین بروند؛ فرایندی که آتروفی مغز یا زوال شناختی نام دارد.
این فرایند در نهایت باعث بروز مشکلاتی در حافظه، شناخت، مهارت های اجتماعی و... میشود
طبق تحقیقات کم شنوایی درمان نشده اصلی ترین دلیل بروز آلزایمر است با این حال خبر خوب این است که استفاده از سمعک باعث کاهش بروز آلزایمر میشود
با کمک سمعک افراد کم شنوا میتوانند واضح تر بشنوند و قشر شنوایی مغز آن ها فعال باقی میماند. در واقع انرژی مغزی کمتری برای فهمیدن گفتگو ها مصرف میشود و از تلاش شنیداری بیش از حد کاسته میشود که همین موضوع باعث میشود فشار کمتری به مغز وارد شده و انرژی کافی برای مقابله با زوال و تغییرات دژنراتیو را داشته باشد
بدون دیدگاه